Kyllingoppdrett

Det er viktig å ha alt på plass når kyllingene kommer hjem til deg:

  • God hygiene
  • Trekkfritt sted og god nok plass
  • Passe temperatur
  • Riktig lys
  • Rent vann
  • Egnet for
  • Forstoppelse
  • Utstyr

Hygiene : Det er viktig at rommet kyllingene kommer til ikke bebos av voksne høner eller andre fugler, og at det er rengjordt etter sist det har bodd fugler der. Mange bruker ett rom i kjelleren, ett rom i låven, eller til og med på badet. Det er bare å bytte strø ofte, så lukter det ikke! Vi anbefaler kutterflis til strø, og at dette byttes 2 ganger i uken de første 2 månedene. Les under sykdommer.

Sted : En binge på ca. 80 cm x1m gir god plass til opp til 50 kyllinger den første tiden. Mange bruker en stor pappeske første dagene. Rommet bingen er i trenger ikke være spesielt varmt, men det må være noenlunde trekkfritt. Det er ofte greit å dele av en avdeling langs en vegg på f. eks 80 cm x 3-4meter. Bruk sponplate eller bord til å lage en ca. 50 cm. høy vegg. Lag en delevegg på 80cm x 50cm, og del bingen slik at kyllingene får ca 1meter bredde til å begynne med. Det er ikke gunstig å gi dem for mye plass den første uken, de kan rote seg for langt bort fra varmen. Flytt deretter skilleveggen gradvis, slik at plassen blir større. Når kyllingene klarer å fly opp på den 50cm. høye veggen, er det på tide å flytte dem til hønehuset.

Temperatur: Vi bruker varmelampearmatur tilpasset småkyllinger. Denne har halvkuleformet trådgitter som kyllingene ikke klarer å henge seg fast i! En pære på ca.150W vil i de fleste tilfeller gi nok varme. Lampen skal henge i riktig høyde, kyllingene forteller deg når det er passe, de ligger i ring med ca 15cm diameter flis i midten når det er passe varmt. Ligger kyllingene i en klump, er det for kaldt, og lampen må senkes. Ligger kyllingene i en stor sirkel, er det for varmt, og da må lampen heves.

Lys : Det er ok for kyllingene med ca. 14 timer dag og 10 timer natt. Unngå sterkt lys, spesielt sollys. Det kan utløse fjærhakking og kannibalisme. Les under sykdommer.

Rent vann : Vannautomaten være tilpasset daggamle kyllinger med smal og grunn renne, slik at kyllingene ikke klarer å drukne! Bruk ikke en skål eller vannautomat for voksne høner. Det er lurt å ha 2 vannautomater, slik at en kan vaskes mens den andre er i bruk. Vannautomaten kan med fordel plasseres på en tykk plankebit eller lignende, for å hindre at kyllingene sparker den full av flis. Det er godt og varmt i kyllingbingen, dette gir gode vilkår for diverse bakterier og andre organismer. Skyll drikkeautomaten en gang daglig, og vask den med kost, oppvaskmiddel, evt. klorin og varmt vann minst en gang pr. uke. Vi vasker våre i oppvaskmaskin.

For : Vi anbefaler Felleskjøpets Oppdrett1 eller 2. (Oppdrett 2 har vel grov struktur til nyklekte, så den kan med fordel knuses f.eks i kjøkkenmaskin de første dagene)
Alt for mange kunder har fått "gode råd" fra "erfarne oppdrettere" og selgere hos Felleskjøpet og andre steder om annet for til småkyllinger. Resultatet er syke og døde kyllinger. Felleskjøpets Tuppen er ikke egnet hverken til kyllinger eller høner, dette er ett vegetabilsk for, og høns er ikke vegetarianere!

Vi bruker :
Oppdrett1 de første 3-4 ukene
Oppdrett 2 til de er ca. 2 måneder
Egg110 til de er ca 4 måneder
Natura Egg. til voksne høner.

Du trenger egnet forautomat for småkyllinger til de første 2-3 ukene, deretter kan de bruke vanlig forautomat for voksne høner.

Forstoppelse : Enkelte vil oppleve at kyllingene får "utvendig forstoppelse" i løpet av de første 2 leveukene. Dette oppter som en klump på størrelse med en ert eller større som henger fast i dunene i bakenden og tetter helt slik at kyllingen ikke får gjordt fra seg. Dette skyldes forets sammensetning eventuelt i kombinasjon med strøet kyllingene går på. Det er viktig at dette oppdages i tide, ellers vil kyllingen(e) lide vondt og dø. Se på hver kylling hver dag i denne tiden, og ta med de(n) plagede og gjør følgende :
-La det renne tynn stråle håndlunkent vann fra springen.
-Hold kyllingen inne i hånden, slik at bakenden stikker ut mellom tommel og pekefinger.
-Hold bakenden under vannstrålen og masser mykt og klem forsiktig på klumpen til all avføringen er borte
-Det gjør ingenting om (hele) kyllingen blir våt, kyllingen settes tilbake under varmelampe når den er ren.

Utstyr : Om du trenger Varmelampe, for- og vann-automater eller annet utstyr, ring Dagfinn Johansen Husdyrutstyr, telefon 3339-6295. Han har veldig lang og bred erfaring med hønsehold, og sender utstyr med posten over hele landet.